Bebeklerde işitme kaybı görülmesi binde bir veya üç oranındadır. Erken teşhis ve tedavisi yapılmadığında konuşma, dil ve hatta zihinsel gelişim bozuklukları ortaya çıkar. Bu sebeple yenidoğanlarda ilk hafta işitme testi yapılmaktadır.
Anne ve babanın akraba olması, genetik faktörler, hamileyken kullanılan ilaçlar, geçirilen hastalıklar, doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması, ateşli hastalık geçirmesi ve bebeğe verilen bazı ilaçlar işitme kaybına sebep olabilir.
İşitme kaybı tedavisine başlanmadan önce nedeni tespit edilmelidir. Bazı kayıpların nedeni kulak kiri iken bazılarının sebebi kulak kıkırdak yapısındaki bozukluklar olabilir. Bu tür kayıplar kirlerin temizlenmesi ve ufak operasyonlarla giderilebilir. Enfeksiyonlardan kaynaklanan kayıplarda kulak zarının delinmesi en büyük nedendir. İlk olarak orta kulaktaki enfeksiyon temizlenir, ardından kulak zarı onarılır ve işitme kaybı ortadan kalkar.
İç kulak ve duyma sinirinden kaynaklanan kayıplarda ilk olarak işitme cihazı takılır, ilerleyen dönemlerde koklear implant uygulanır.
Koklear İmplant Nedir?
Koklear implant yani halk arasındaki deyişle biyonik kulak işitme tedavilerinden ve diğer işitme cihazlarından yeterli faydanın sağlanamadığı işitme kayıplarında kullanılır.
Cerrahi müdahale ile takılan bu işitme cihazı bir iç kulak protezidir. Koklear implant iki kısımdan oluşur. İlk kısım 2-4 saat arası süren bir ameliyatla iç kulağa yerleştirilen parçadır.İkinci kısım ise dış kulağa yerleştirilen bölümdür. Bu bölümde ses almaya yarayan ve bu sesleri işleyen mikrofon, ses hassasiyet ünitesi ve ses ayarı yapılan parçalar bulunur.
Sesler mikrofon ile alınır, elektriksel sinyallere dönüştürülüp konuşma işlemcisine aktarılır. Burada kodlanarak radyo dalgalarına çevrilen sesler iç kulaktaki parçaya aktarılır. Buradan salyangoz içerisindeki elektrotlara elektriksel uyarım yapılarak seslerin duyma sinirine gitmesi sağlanır. Sinirlerin beyne gönderdiği uyarılar ile duyma işlemi gerçekleşir. Koklear implant 0-5 yaş arası bebek ve çocuklarda da rahatlıkla uygulanır.