Göbek bağı kordon adı verilen ve hamilelik boyunca bebeğin beslenmesini ve kanına oksijen gitmesini sağlayan yapıdır. Doğumdan sonra bu kısmın doktor tarafından klemplenerek kesilmesiyle ömür boyu taşıyacağımız ve göbek deliği dediğimiz yara izimiz oluşur.
Göbek bağı kesildikten sonra kalan kısım jölemsi ve yapışkan haldedir. İlerleyen günlerde mavimsi beyaz, sarı, kahverengi ve siyah gibi renk değişiklikleri olur, kurur ve düşer. Göbek bağı yaklaşık 20 gün içerisinde düşer ancak düşmeden önce enfeksiyon oluşmasını önlemek için dikkat edilmelidir.
Göbek bağını temiz tutmak çok önemlidir. Her bez değişiminden sonra yapışkan hale gelmiş, idrar ve kaka ile kirlenmiş kordon önce kaynayıp ılıtılmış su ile temizlenmeli sonra kurulanmalıdır. Göbek bağı temizlenmeden önce eller de mutlaka temizlenmelidir.
Günde 1 defa %70 alkol içeren solüsyon kullanılabilir. Bunun kullanımı hastaneden çıkmadan önce anlatılacaktır.
Göbek bağının hava alması çabuk kuruyarak kısa sürede düşmesini sağlayacaktır..
Göbek bağına madeni para, yara bandı, sargı bezi gibi maddelerin konulması yanlıştır, tahrişe sebep olur.
Göbek bağının çabuk kuruması için bebeği küvet banyosu yaptırmak yerine silerek temizlemek tercih edilmelidir. Banyodan sonra göbek bağı mutlaka kurulanmalıdır.
Göbek Bağında Enfeksiyon Belirtileri
Göbek bağı düştüğünde sanki bir yaranın kabuğu kenarından kalkmış gibi çok az kan görülmesi normaldir bunda endişelenecek bir durum yoktur.
Göbek bağının, tabanın ve çevresinin şişkin ve kızarık olması normal değildir. Göbek bağından ve tabanından iltihap akması, kötü kokması göbek bağında enfeksiyon olduğunun belirtisidir. Bu gibi durumlarda hemen doktora başvurulmalıdır. Enfeksiyonun vücuda yayılma riski olabilir.
Göbek bağında kanama varsa kordon düştüğü halde devam ediyorsa K vitamini eksikliği olabilmektedir. Bunun için gene hekiminize danışmanız gerekir.