Bahar ve yaz aylarında özellikle açık havada vakit geçirirken arı sokmalarına karşı çok dikkatli olmak gereklidir. Basit bir durum gibi gözükse de arı sokmaları küçük çocuklarda ciddi alerjik reaksiyonlar sonucunda ölüme sebebiyet verebilir.
Arı alerjisi vücudun arı zehrine karşı aşırı reaksiyon göstermesidir. Alerji belirtileri 24 saat içerisinde giderek artar ve 7 güne kadar devam edebilir. Arının soktuğu yerde ağrı, hafif bir kızarıklık ve şişlik oluşur. Büyük şişler, yorgunluk ve kusma gibi durumlar da ortaya çıkabilir. Sokulan yerde 10 cm den küçük şişlik olması alerji ile ilgili değildir arı venomuna karşı vücudun reaksiyonudur.
Arının soktuğu yer dışında kızarıklık, şişlik, kaşıntı, kurdeşen ve anjiödem oluşması alerji habercisidir. Alerjik şok ilk yarım veya 1 saat içerisinde gelişir ve tansiyon düşmesi, bulantı, karın ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, göz ve dilde şişme, öksürük, bilinç kaybı gibi diğer belirtiler de gözlemleniyorsa mutlaka acil müdahale edilmelidir. Arı sokan ve bu belirtiler gözlemlenen çocuk kesinlikle ayağa kaldırılmamalı, yürütülmemelidir.
Arı sokmasından sonra oluşan şişlik için soğuk kompres uygulanmalıdır, ağrı kesici verilebilir. Arı iğnesi kalmışsa sıkmadan cımbızla çıkartılmalıdır. Daha önce alerji teşhisi konmuşsa vakit kaybetmeden epinefrin yapılmalıdır.
Arı Sokmaları Nasıl Önlenir?
Arı sokmalarını önlemek için bebeğinizi arıların çok bulunduğu bahçe bağ gibi yerlere götürmemek doğru olacaktır. Kıyafetleri mümkün oluğunca kapalı olmalıdır. Bebeğinize giydirdiğiniz giyecekler parlak ve canlı renkli, çiçekli olmamalıdır bunlar arıları çeker.
Şekerli gıda veya sulu meyveler tüketen bebeğinizin yüzünü ve ellerini mutlaka temizlemelisiniz. Ayrıca kullanılan temizlik ve bakım ürünleri de kokusuz olmalıdır çünkü şeker ve çiçek kokuları arıları çeker.