Çocuklarda solunum yolu tıkanıklıklarında acil müdahale hayati önem taşır. Özellikle 1 yaş üzerindeki bebekler çevrelerinde gördükleri cisimlere karşı olukça meraklı olurlar ve ellerine alıp incelemek isterler çoğu zaman ağızlarına götürürler. Bu gibi durumlarda eğer cisim ufaksa soluk borusuna kaçarak tıkanıklık oluşmasına sebep olur.
Aniden başlayan nefes almada zorluk, öksürük, çırpınma, elleri boğaza götürme ve morarma gibi durumlar solunum yolu tıkanmalarının belirtileridir. Tıkanmalar kısmi ve tam olmak üzere iki çeşittir. Kısmi tıkanmada çocuk öksürür, az da olsa nefes alabilir ve konuşabilir. Tam tıkanma durumunda ise çırpınır, boğazını tutar ve morarmaya başlar. Kısmi tıkanıklarda çocuk öksürerek cismi dışarı atabilir bu nedenle sadece gözlenmeli müdahale edilmemelidir. Tam tıkanıklık durumunda çocuk morarmaya başlayacaktır ve acilen heimlich manevrası yapılması gerekir.
Balon, poşet gibi nesneler soluk borusuna kaçtığında yapıştıkları için çıkması zor olur. Küçük katı parçaların ve sıvı gıdaların çıkması daha kolaydır. Tıkanmaları önlemek için çocuklar yalnız bırakılmamalı ve çevrelerinde ağızlarına kolaylıkla alabilecekleri cisimler bulundurulmamalıdır.
1 Yaş Üstü Bebeklerde Heimlich Manevrası
Heimlich manevrası tıkanmalarda hayat kurtaran bir acil yardım biçimidir. Bebeklerde, 1 yaş üstü çocuklarda ve yetişkinlerde farklı şekillerde uygulanır. 1 yaş üstü bebeklerde tam tıkanmalarda çocuk kola yatırılır ve iki kürek kemiğinin arasına elin topuk kısmıyla içeri ve ileri doğru sert bir şekilde 5 defa vurulur. Cisim ağızdan fırlayıp çıkabilir bu durumda tıkanıklık geçecektir. Eğer cisim çıkmamışsa parmak yumruk yapılır ve sivri kısmı göbek deliği ile kaburganın ortasına yerleştirilip sert bir şekilde içeri ve ileri doğru 5 bası yapılır. Bu uygulama cisim çıkana kadar devam ettirilmelidir. Müdahalelere rağmen cisim çıkmamışsa ve şüpheli durumlar varsa mutlaka tıbbi destek alınmalıdır.